Včelárske sympózium a rezbárstvo

                Od 12.06.-30.06.2017 ZO SZV Kysucké Nové Mesto zorganizovalo pre deti, žiakov a širokú laickú verejnosť včelárske sympózium spojené s rezbárstvom.

Deti si mohli pozrieť naživo, ako žijú včielky-presklenený úľ, ako žili vo voľnej prírode- včielky osadené v drevenom úli-kláte. Mnohé z detí mali možnosť spoznať život v úli ,niektoré mali odvahu asistovať včelárom pri prezeraní úľov, a držali rámiky so včelami holými rukami– pre deti to bol neopísateľný zážitok.

 

Vyskúšali si zhotovenie vlastných rámikov od začiatku až po napálenie medzistienok. Deti si rámiky podpísali a pri dalšej návšteve si skontrolujú, ako a kde sa ich rámik nachádza. Otestovali funkčnosť včelárskych klobúkov, pani učiteľky poslúžili, ako modelky a boli oblečené do včelárskej kombinézy alebo plastov. Deti svoju šikovnosť ukázali pri zhotovovaní rámikov,o tom že to nie je jednoduché sa všetci presvedčili.

 

Prednášajúci včelári: 

Jožko Halúzka -Horný Vadičov 

Ľubko Maček- Rudina 

Anton Maslák- Kysucké Nové Mesto 

Štefan Korista- Kysucké Nové Mesto 

Marek Mucha- Rajec 

Milan Damaška- Povina 

Miloš Belan- Lodno


Rezbárske sympózium, 

bolo v poradí tretie vo včelnici v Povine.
Nadviazalo na úspešné roky, keď
 viedol sympózia Janko Rajtek. 

 

Tento rok sa predstavili ľudoví rezbári z Oščadnice- Michal Kopasek a Marián Zborovančin. 

Deti zasvätili do tajov a umenia rezbárstva. Mnohé z nich prejavili záujem a svojou troškou prispeli k vytvoreniu hodnotných diel, vyskúšali si prácu s dlátami , sprejovanie, navrhovanie nových diel a rezbári podľa nich  tvorili(včielka-vážka- hríbiky). Po rezbároch ostali na včelnici hodnotné diela- medveď a ježko, ktorý nesie svoj hríbik.

 

 

 

Fotky tu.